De ietwat merkwaardige naam ‘Seepscherf’ valt te verklaren nl. een erf met leemgrond die na de overvloedige regen ’s winters zo glad was/is als ‘seep’. Op de oude Romeinse heerweg die hier lag was het voor de paarden moeilijk om 'den bergop' te bereiken met volgeladen karren.
Maar in de afspanning De Seepscherf konden de paarden rusten terwijl de boeren en handelaren aten en dronken tot ze weer op krachten kwamen.
Lode vernieuwde de plantage geleidelijk aan vanaf de jaren 2000 en introduceerde nieuwe rassen gecombineerd met oude appel- en perenrassen. Het bedrijf verdubbelde de beteelde oppervlakte. Dit kon alleen met de hulp van tientallen seizoenarbeiders die tijdens de drukke oogstperiodes het fruit kwamen oogsten. Geleidelijkaan werden er ook meer en meer groenten geteeld. Om een ruim aanbod eigen fruit en groenten te kunnen uitstallen werd in mei 2020 een nieuwe winkel geopend. Dit aanbod werd uitgebreid met producten van collega boeren, honingproducten van een plaatselijke imker, koffie en thee van een familiale koffiebranderij, bloem en meel van de plaatselijke maalderij, zelfs bier vind je in de rekken! Ook werden meer en meer fruitproducten verwerkt tot sap en stroop. Anny zorgt er al jaren voor allerlei confituren. Door de jaren heen groeide het milieubewustzijn door scholing en stages bij collega biobedrijven en proefcentra. Dit resulteerde heel geleidelijk in een overgang naar een meer en meer biologische productiewijze. Sinds 2020 is De Seepscherf biologisch gecertificeerd.
In de jaren ’30, ’40 was de boerderij vooral een klein gemengd bedrijf met hoogstamfruit. Overgrootvader Louis Van Langenhove reed met paard en kar naar de vroegmarkt van Brussel. Vader Omer Meert ging nadien naar de vroegmarkt in Dendermonde om er zijn oogst te verkopen, dan spreken we over de jaren ’50.
Vader Omer Meert plantte een boomgaard met appels en peren en krieken en introduceerde de alomgeprezen Baardegemse aardbeien in de jaren ’60 en verkocht die eveneens op de vroegmarkt in Dendermonde en winkels in de regio. Anny, de vrouw van Omer organiseerde o.a. de zelfpluk van de aardbeien in de jaren ’70. Dat waren echte topmomenten waarbij men zelfs uit het Brusselse kwam om er tientallen kilo’s aardbeien te plukken. Ook het kleinfruit zoals bessen, framboos, … op het bedrijf werd geïntroduceerd in deze periode.